Recept

Riv, hyvla, skär eller bryt!
Parmesanost är rik på vitaminer och mineraler. Smaken kommer fram bättre om man tar fram osten ur kylen någon halvtimme innan den ska avnjutas. Genom att riva fint, grovt, bryta eller hyvla osten blir det kontraster i både smak och konsistens.

Att äta osten naturell tillsammans med ett gott vin är ingen dum idé. Här nedan hittar du några av våra favoriträtter med parmesan. Tipsa oss gärna om fler goda matidéer.


Kokt sparris med riven parmesan
4 personer

Ingredienser:
400 g nyskördad sparris
hyvlad parmesan
smörklick
flingsalt och nymald svartpeppar

Gör så här:
Skär bort det torkade snittet i botten på sparrisen. Salta vattnet. Koktid ca 4 min (ju tjockare sparrisen är, desto längre måste den kokas).
Riv eller hyvla parmesanosten. Servera sparrisen med en klick smör och strö över hyvlad parmesan, flingsalt och lite svartpeppar.

Pesto
4 personer

Ingredienser:
1 dl pinjenötter
2 hackade vitlöksklyftor
1 kruka färsk basilika
1 dl nyriven parmesanost
1 dl olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar

Gör så här:
Mixa ihop såsen med en mixerstav alternativt stöt i en mortel. Börja med nötter, vitlök och basilika. Tillsätt sedan osten och därefter olivoljan. Smaka av med salt och peppar.

Servera till pastarätter, på laxfilé i ugn, som extra piff i utflyktsbaguetterna – ja, till lite vad som helst!

Svenssons Klyftpotatis Special
Skär potatis i klyftor som får koka någon minut. I en långpanna smälter man under tiden en klick margarin + olivolja (50/50). Skölj potatisklyftorna i kallt vatten och fördela ut dem i långpannan. Strö över salt (gärna flingsalt), grovmalen svartpeppar och grovriven parmesan. Ugnsbaka i 225 graders värme tills potatisen är gyllenbrun i färgen (ca 30 minuter) .

spagetti och köttfärssås med riven parmesanost
Och slutligen…
… sätter riven parmesan pricken över i på vilken pastarätt som helst. Spaghetti & köttfärssås blir plötsligt något mer.

Smaklig måltid!

 

 



Kontakta oss

Vilt & Delikatessboden
Skyllbergsvägen 17, 694 99 Skyllberg
Telefon: 0583-404 32
Mobil: 0708-78 06 05
jessica@viltdelikatess.se

Vägbeskrivning via Eniro